Harddisker krasjer 15 ganger oftere enn påstått

Kilde: dagensit.no / Jonas Blich Bakken

Hvor trygge er jobb-dokumentene og feriebildene på pc-en? Produsentene lyver om holdbarheten, hevder ny rapport.

Har du tatt sikkerhetskopi av de viktigste jobb-filene og bildene som er lagret på pc-en din? Hvis svaret er nei, bør du kanskje tenke over hvor gammel harddisken din er, og om du liker oddsene for at alt kan forsvinne.

For harddiskene er slett ikke så pålitelige som produsentene hevder. Det er konklusjonen til en gruppe amerikanske forskere, melder Dailytech og idg.se.

Krasjer etter seks år
Forskere ved Carnegie Mellon University har undersøkt harddisker fra en rekke ulike produsenter og utsatt dem for forskjellige arbeidsoppgaver og miljøer for å simulere virkelige driftsforhold. Mange av diskene har dessuten vært i vanlig produksjon hos ulike selskaper. De har målt såkalt MTBF (Mean time before failure), gjennomsalderen på en harddisk når den går i stykker, og resultatet er ikke oppløftende.

Produsentene hevder gjerne at diskene kan gå svært lenge. Seagate Cheetah X15 skal for eksempel kunne gå i gjennomsnitlig 1,5 millioner timer, tilsvarende 171 år, ifølge produsenten. Studien hevder seks år er mer presist.

Dyrt ikke bedre
Studien har flere interessante detaljer. For eksempel ser det ikke ut til å være noen holdbarhetsforskjell på billige og dyre harddisker. Dyre sccsi-disker holder gjennomsnitlig like lenge som standard sata-disker. Mange pc-interesserte tror også at tempereatur er viktig, og at lav temperatur forlenger livet til en harddisk. Forskerne fant ingen beviser for dette. Andre studier har vist at det først og fremst er veldig lave temperaturer som skaper problemer.

Alder står i studien frem som den klart viktigste faktoren som bestemmer sjansen for at en harddisk krasjer, og krasjraten økte kraftig etter 6-7 år. For de fleste diskene oppgir produsenten at levetiden skal være mellom 1 og 1,5 millioner timer, og dette er overdrevet med omtrent 15 ganger, mener forskerne.

Misforstått begrep
Ifølge en leserkommentar på Dailytech.com kan dette misforholdet skyldes en misforståelse av begepet "MTBF". Han påpeker at produsentene knapt kan ta seg tid til å teste diskene i syv år før de lanseres, og i steden tester mange disker over et kort tidsrom, og sjekker hvor ofte noen går i stykker over en viss periode. Dette bruker de som beregningsgrunnlag for pålitelighet. Begrepet ”gjennomsnittlig tid før sammenbrudd” blir da noe misvisende i seg selv, ettersom det ikke forteller hvor lenge disken lever, men hvor stor sjanse det er for at den krasjer de første månedene.

Konklusjonen er uansett at harddisker ikke varer evig, og sikkerhetskopier er en god ide. Eksterne harddisker og dvd-plater er svært billig forsikring i forhold til å sende disken til et selskap som kanskje kan redde dataene etter et krasj.

www.dagensit.no/min-it/article1047050.ece

Les ogsåAgent Program

Du trenger verken være IT ekspert eller drive virksomhet i en spesiell bransje for å bli agent for Nordic Backups produkter.

Som agent vil du motta månedlig provisjon basert på dine kunders kjøp av Nordic Backups produkter.
Terms & Conditions                 Payment & Refund Policy                 Privacy Policy                 Kontakt                 Agent Program                 Site Map